3D Yazıcı reçinesi, ortalama bir akma direncine sahip olan ve LCD/SLA ve DLP gibi farklı 3D Yazıcı sistemleriyle çalışan ışıkla kürlenebilen sıvı formunda termoset bir malzemedir. Farklı dalga boylarındaki ışık kaynağıyla malzeme içindeki Oligomer yapıları kürlenir ve kimyasal bir bağ yapısı oluşarak sıvıda sertleşme meydana gelir. Sıvı 3D Yazıcı reçineleri ışığa duyarlı malzemeler olduğu için fotopolimer olarak da adlandırılır.
SLA teknolojisi için akrilik formülasyonlarla hazırlanan reçineler zaman içinde akrilik epoksi formülasyonlarına dönüşmüş
3D Yazıcı Reçine Çeşitleri Nelerdir?
Karmaşık formlara ve dokulara sahip ürünler için reçineli baskı en iyi çözümlerden birisidir. Farklı kullanım amaçlarına hitap eden birçok 3D Yazıcı Reçine çeşidi bulunmaktadır. Temelde termoset özelliğine sahip reçineler farklı sektör ya da uygulamalara özel olarak çeşitlenmiş ve farklı özellikler göstermektedir.
Reçineli 3D Yazıcılar, standart bir FDM yazıcının üretebileceğinden çok daha ince ayrıntılara sahip bir model yazdırmanıza imkan tanır ve sonuç olarak baskı sonrası alınan ürün çok daha az ardıl işleme ihtiyaç duyma eğilimindedir.
Filament ile baskı alınan FDM 3D yazıcılarına kıyasla son derece ayrıntılı modeller veya üretim kalitesinde parça çıktısı veren 3D reçineli (SLA/DLP) yazıcıların çözünürlük seviyesi olağanüstüdür.
3D Yazıcı Reçinelerinin genel kullanım alanları ise şu şekildedir:
- Otomotiv ve Havacılık Uygulamaları
- Kuyumculuk ve Aksesuarlar
- Beyaz Eşya Parçaları
- Dental ve Medikal Uygulamalar
- Mimarlık
- Kalıp Uygulamaları